Mun juttu! -keskustelupäivä

Lähden aamulla kävelemään kohti juna-asemaa. Olen osallistumassa ensimmäistä kertaa Mun juttu! (aiemmin K-18-päivä) -keskustelutapahtumaan Seinäjoella. Olen tottunut kertomaan menneisyydestäni, taustastani ja perheestäni, mutta tänään kuitenkin jännitän. Ei kai enää pitäisi jännittää? Nämä asiat on käyty monesti läpi, ei tässä ole mitään uutta. Toinen johtokunnan jäsen moikkaa minua Seinäjoen juna-asemalla. Aikaa on hyvin, joten istahdamme hetkeksi alas. 

– Pelkään että alan itkeä. 
– Aina siellä joku itkee. 

Meillä kaikilla on se kupla, jonka avulla kerromme rankemman asian ilman suurempia tunteita. Meillä on se sama tarina, jolla kerromme, miksi kuulumme Sinuihin. Mun juttu! -keskustelupäivässä hyppäämme tuon kuplan ulkopuolelle. Enää ei käydä läpi koko elämää pintapuolisesti, vaan syvennymme eri kohtiin tai henkilöihin, kuten sosiaalityöntekijään, sijaisperheeseen ja biologiseen perheeseen. Istumme ympyrässä, joka ainakin minulle tuo turvan tunnetta. Kun me lähdemme, keskustelut jäävät. Ne on jaettu luottamuksella. 

Tässä ryhmässä uskallan poistua kuplasta ja toivon että muutkin uskaltavat. Jos puhuminen tuntuukin vaikealta, sitä ei tarvitse tehdä. Vaikka avuntarve korostuu eri elämänvaiheissa, asioista on aina hyvä keskustella. 

Nuori saa puhua omasta näkökulmastaan ja omista kokemuksistaan. Vaikka taustalla on koko perheen asia, tuona päivänä sai keskittyä itseensä. Miltä minusta tuntuu? Mitä mieltä olen asiasta? Kuinka minä koin asian? Jokainen saa pohtia itseään, omia kokemuksiaan, omia tunteitaan. Tässä hetkessä nuori on tärkein. 

-Roosa
IMG_20181003_104155_220

20180909_101806


Sinut "armeijassa" viikonloppukurssi

Perjantaina saavuimme Mikkelin varuskunta alueelle. Ensimmäiseksi meille jaettiin varusteet ja kumisaappaat. Sen jälkeen kävimme vaihtamassa armeijavaatteet päälle, jonka jälkeen meille kerrottiin käytännön asioita. Siirryimme kuuntelemaan “Intti tutuksi”- esitelmää. Esitelmän jälkeen meillä oli vuorossa liikuntakoulutusta, joka sisälsi mm. norsupalloa, pantteri- ja nassikkapainia, sekä loppuverryttelyn.


Seuraavana aamuna olikin aikainen herätys, jonka jälkeen siirryimme aamupalalle. Aamupalan jälkeen harjoittelimme suunnistuksen alkeita, kuten kartan lukua ja kompassin käyttöä. Sitten lähdimme suunnistamaan kohti teltta-aluettamme. Saimme ohjeistuksen, miten kasaamme puolijoukkueteltat ja sitten kävimme hommiin.


Kenttälounaan jälkeen siirryimme harjoittelemaan alkusammutusta. Pääsimme mönkijän kyytiin, jonka jälkeen lähdimme suunnistamaan eri rasteille. Rasteilla harjoittelimme mm. ensiapua ja trangian käyttöä. Pääsimme myös harjoittelemaan kadonneen etsimistä. Illalla vuorossa oli tiedustelua, jossa ryhmät tekivät monia havaintoja pimeässä metsässä.


Ulkona nukutun yön ja kipinä vuorojen jälkeen pääsimme aloittamaan viimeisen päivän. Purimme puolijoukkueteltat. Sovelsimme paljon edellisenä päivänä opittuja asioita käytännössä. Sen jälkeen aloimme suunnistamaan takaisin päin. Viimeisenä haasteena oli esterata, jonka jälkeen siirryimme suihkuun ja olikin aika palauttaa tavarat ja lähteä kotiin.


Viikonlopun aikana meistä muodostui tiivis ryhmä. Viikonloppu tarjosi monia uusia kokemuksia ja onnistumisen tunteita. Opimme uusia asioita, joista on jatkossakin hyötyä. Saimme hyvää palautetta ja uusia kavereita. 

-Sofia


IMG_7852


Kesäleiri 2, 24.-27.7.2018 Kiuruvesi

 

Tiistai-illasta leirikeskukselle saapui innokkaita ja iloisia nuoria. Ensimmäisen illan aloitimme tutustumisen ja majoittumisen merkeissä. Illalla olimme myös pihalla erilaisia pelejä, kuten biljardia ja tarkkuusheittoa.

 

Keskiviikko aamun aloitimme maittavalla aamupalalla ja sen jälkeen meidät jaettiin joukkueisiin leiriolympialaisia varten. Leiriolympialaisissa lajeina oli tikunheitto, saappaanheitto, tarkkuusammunta, tarkkuusheitto, vesiviesti ja huutojuoksu.

 

Päivällä teimme mun perhetehtävän paperille. Sen jälkeen olikin vuorossa vertaistukikeskusteluita, joissa ei tunteilta vältytty. Illalla teimme kaikki muistoksi omat leirikassit, joista tulikin todella persoonallisia. Illalla paistoimme myös makkaraa ja vaahtokarkkia sekä oli mahdollisuus mennä saunaan.

 

Torstai aamulla lähdimme suuntaamaan kohti Iisalmen pursiseuraa, jossa meillä oli ohjelmassa suppailua, uimista, saunomista ja vesisotaa. Päivä uimarannalla oli tapahtumarikas ja hauska. Illalla jatkoimme nuorten ja aikuisten suunnittelemien iltaohjelmien parissa ja söimme samalla herkkuja.

 

Perjantai aamulla heräsimme uuteen päivään ja aloimme pakkaamaan tavaroitamme. Pakkaamisen jälkeen olimme ilmapalloilla lentopalloa ja rikkinäistä puhelinta piirtämällä. Saimme leirin aikana kirjoittamamme positiivisuus laput takaisin. Kaiken kaikkiaan mahtava leiri!

-Sofia

IMG_7177
Suppailua
20180725_195644
Leirikassit
Kesäleiri 1, 5.-8.6.2018 Vihti 


Tiistai iltapäivällä matkakeskukselle ja leiripaikalle alkoi saapumaan iloisia, mutta jännittyneitä nuoria. Ensimmäisenä iltana porukka alkoikin olla jo yhtenäinen. Leirillä olikin mukana paljon ensikertalaisia, yksi uusi ohjaaja ja myös muutama vanha konkari. Yhteensä nuoria ja ohjaajia oli 19. Ensimmäisenä iltana olikin paljon tutustumisleikkejä, joidenka kautta opimme toistemme nimiä.


Keskiviikkona aloitimme aamun aamupalalla ja ulkoilulla, olimme mm. pihapelejä, kuten Savolaista pesäpalloa ja sen jälkeen menimme kalastamaan ja veneilemään. Päivällä tehtiin oman elämän aikajana ja sen pohjalta kävimme vertaistukikeskusteluita. Vertaistukikeskusteluista käteen jäi muiden kokemuksia ja sitä, miten niistä on selvitty.  Illalla teimme kaarnaveneitä ja laskimme ne järveen. Sen jälkeen kävimme uimassa ja saunassa. Saunan jälkeen söimme makkaraa ja pelailimme illalla myös lautapelejä.


Torstaina lähdimme jo aamusta kohti seikkailupuisto Huippua. Seikkailupuisto tarjosi meille elämyksiä ja osa nuorista voittikin pelkonsa ja menivät kiipeilemään. Seikkailupuiston jälkeen syötiin läheisellä jäähallilla buffet ateria ja sen jälkeen lähdimmekin kohti leirikeskusta. Iltapäivällä oli leiripaitojen teko ja paidoista tulikin tosi omaperäisiä ja taiteellisia.


Illalla oli vuorossa nuorten suunnittelemia iltaohjelmia, kuten Rönttöä, Lipunryöstöä, Tuo minulle ja Halaa pullonpitäjää. Nuorten suunnitteleman iltaohjelman jälkeen söimme iltapalan, jonka jälkeen olikin sitten herkuttelun vuoro. Herkuttelun lomassa kuuntelimme musiikkia ja olimme Rikkinäistä puhelinta piirtämällä.


Perjantai aamu alkoi aamupalalla, jonka jälkeen pelasimme pihapelejä, kuten Jatkuvaa polttopalloa ja Savolaista pesäpalloa. Sen jälkeen oli omien tavaroiden pakkausta ja kirjoitimme positiivisuus lappuihin kaikille nuorille ja ohjaajille jotain positiivista palautetta. Sen jälkeen suuntasimme kohti Tikkurilan asemaa, jonne porukka lähti haikein, mutta hyvin mielin.

-Sofia

20180607_194130
Iltaohjelmaa


20180607_184025
Leiripaidat


IMG_20180421_174112_321
Meidän poppoo

Iloa, onnistumisia ja uusia kokemuksia

Huhtihulina-tapahtumapäivä alkoi, kun yksitoista nuorta saapui Jyväskylän matkakeskukseen. Lyhyen tutustumisen jälkeen oli aika siirtyä ensimmäisen aktiviteetin pariin Jyväskylän Megazoneen. Megazonessa osallistujat jaettiin kahteen joukkueeseen. Saimme mukaamme myös Simply Tattoo Jyväskylän kolme taiteilijaa, joilta saadulla lahjoituksella pystyimme tämän tapahtuman nuorille tarjoamaan. Iso kiitos heille! 

Megazone oli monelle nuorelle uusi kokemus, mutta naurua, onnistumisia ja iloa riitti. Pelien jälkeen oli aika siirtyä ruokailemaan pizzan merkeissä. Ruokapöydässä oli mukava kuunnella keskustelua pelin tuloksista ja tekniikoista. 

Ruokailun jälkeen oli aika siirtyä Superparkkiin. Superparkissa oli paljon erilaisia liikunnallisia pelejä trampoliinista koripalloon – pesäpalloa unohtamatta. Superparkin jälkeen palasimme matkakeskukselle ja nuoret lähtivät kotimatkalle. Osalla matka oli hieman pidempi, mutta saadun palautteen perusteella mukaan oli kannattanut lähteä. 

Tekemisen touhussa nuoret tutustuivat toisiinsa ja saivat kokeilla monenlaisia aktiviteettejä. Huhtihulinoista saadun palautteen perusteella päivän tunnelma oli erinomainen ja tällaista tekemistä toivottiin lisää! 
20180421_120600
Megazone


villenetti

Onnellinen loppu

Ville Nurmisen räppärin ura alkoi huonosti.


- Ensimmäisellä keikallani tanssilattia tyhjeni heti, kun sanoin nimeni. Ajattelin, että ei tästä tule mitään. Mutta sitten päätin, että teen enemmän keikkaa kuin kukaan muu räppäri. Vuonna 2017 tein yli 300 keikkaa.


Kun Nurminen jotain päättää, sen hän myös toteuttaa. Reilun vuoden mittaisen räppärin uransa aikana hän on ehtinyt esiintyä lastenkodeissa, mielenterveys- ja päihdeyksiköissä, kehitysvammaisten henkilöiden asumisyksiköissä, A-klinikoilla ja jopa vanhusten palvelutaloissa.


- Yökerhot eivät sopineet minulle, ja halusin mennä räppärikulttuurin kuplan ulkopuolelle. Olin julkaissut muutamia kappaleitani Spotifyssä ja saanut sieltä nuorilta hyvää palautetta. Juttelin monen nuoren kanssa heidän vaikeista elämäntilanteistaan ja koetin piristää heitä. Tajusin, että tätä haluan tehdä – auttaa ihmisiä musiikin kautta. Niinpä otin puhelimen käteen ja aloin soittelemaan.


Kirjoittaminen on ollut Nurmiselle tärkeä henkireikä jo pienestä pitäen.


- Olin kirjoittanut varmaan 20 vuotta, ennen kuin julkaisin mitään. Ensimmäinen julkaistu biisini oli Kynttilät haudalla, joka kertoo koulukiusaamisesta. Se on tosi synkkä kappale, mutta tekstiin samastuneet nuoret ovat saaneet siitä voimaa.


Synkistä jutuista huolimatta Nurminen saa kiitosta elämänmyönteisyydestään.


- Tavallisimmin palautteessa kerrotaan, miten esityksestäni tuli hyvä mieli tai miten kuulija on oivaltanut sen, että jokaisesta hetkestä pitää nauttia. Parasta on se, kun saan yleisön mukaani – nuorista vanhuksiin.

 

Tavoitteiden kautta unelmiin

 

Ville Nurminen oli kutsuttu esiintymään Sinujen talviriehaan Otavaan. Siellä Nurminen paitsi esitti muutamia kappaleitaan, myös kertoi nuorille elämäntarinansa ja positiivisen elämänasenteensa syyt.


- Minut otettiin huostaan alle 10-vuotiaana. Olin koulukiusattu ja hain hyväksyntää esimerkiksi varastamalla. Kerran sitten join viinaa koulun pihalla ja rikoin kaikki koulun ikkunat. Sen seurauksena jouduin lastenkotiin.


Lastenkodissa Nurminen oli nuorimmasta päästä.


- Sain nyrkistä koko ajan. Lastenkodissa elämä oli rajoitettua – ei ollut kännykkää tai läppäriä. Ulkoilla sai valvotusti. Tupakoinnista tuli rangaistus, ja huumetestejä tehtiin koko ajan. Ilmapiiri oli väkivaltainen ja suljettu. Vanhemmat eivät saaneet käydä laitoksessa ja sosiaalityöntekijät eivät halunneet käydä. Hyvä puoli oli se, että siellä opin siivoamaan ja pyykkäämään.


Kun Nurminen 18-vuotiaana muutti omilleen, omaa paikkaa ei tahtonut löytyä.


- Työpaikat vaihtuivat eikä mikään muu lopulta kiinnostanut kuin viina. Elämä oli yhtä valehtelua, pettämistä, väkivaltaa ja itsesääliä. Ajattelin kaikesta tosi negatiivisesti. Yritin itsemurhaa, mikä epäonnistui. Silloin päätin, että haluan muuttua. Sain pankista asuntolainaa, vaikken vielä ollut edes töissä, ja ostin asunnon Riihimäeltä. Kiersin eri liikkeissä etsimässä töitä ja pääsin Soneran standille.


Siitä alkoi Nurmisen tie selkiytyä. Hän asetti itselleen tavoitteita, joihin halusi päästä. Nyt hän on saavuttanut ne.


- Vielä toivon, että pysyisin terveenä ja että minulla joskus olisi oma perhe.

 

Hyvä fiilis kiertämään

 

Myönteisyys on tullut Nurmisen elämään tietoisten tekojen kautta.


- Tykkään matkustella ja käyn Dubaissa monta kertaa vuodessa. Siellä ihmiset ovat tosi iloisia, myyjät juttelevat sinulle ja kehuvat sinisiä silmiä. Näin ei Suomessa tapahdu ikinä – vai voisiko sittenkin? Otin oman lähikauppani myyjän kehumisen kohteeksi. Nyt hän aina hymyilee ja kyselee minulta, mitä kuuluu. Kun tekee toisille hyvän fiiliksen, tulee itsellekin hyvä olo, muistuttaa Nurminen.


Myönteisyyttä hän tarvitsee myös käsitellessään musiikistaan annettua palautetta.


- Kerran yksi tyttö kommentoi Spotifyssä, että sä oot ihan paska. Se ei toimi, että lähtisin haukkumaan takaisin. Rupesin sitten kyselemään, että mitä voisin tehdä eri lailla. Loppujen lopuksi selvisi, etten minä ollut paska, vaan hänellä oli huono päivä – hänet oli juuri otettu kiinni karkumatkalta lastenkodista. Mutta huonoja päiviä ei oikeasti ole – on vain omat ajatukset. Ei pidä miettiä, mitä muut sulle sanovat. Kaikki on mahdollista, mutta ensin pitää olla unelmia ja olla sellainen kuin oikeasti on.

 

Seuraa Villeä: www.villenurminen.fi, Snapchat: villenurminen, Instragram ville_nurminen, Youtube: villevaatimaton, Facebook: www.facebook.com/Ville Nurminen Virallinen


Teksti ja kuva: Kirsi-Marja Nurminen


Talvirieha 2, 2-4.3.2018 Riihimäellä 

Talvirieha 2 leirille osallistui 5 leiriläistä ja 2 ohjaajaa. Leirillä oli sijoitettuja nuoria, sekä yksi perheen biologinen nuori ja myös ensikertaa leireileviä. Leirin alettua Hirvijärven leirikeskuksessa paikalle saapui joukko innokkaita nuoria. 

Ensimmäisenä iltana tutustuimme toisiimme erilaisten leikkien ja pelien merkeissä. Toisena leiripäivänä ohjelmassa oli aamulla ulkoilua, pilkkimistä, jääfudista sekä lumienkeleiden tekemistä. Päivällä vieraaksemme leirille saapui tubettaja Therealmofmaria. Tubettaja kertoi miten vaikean taustan omaavana voi saavuttaa unelmiaan. Taustalla ei ole myöskään merkitystä siihen mitä voi saavuttaa omassa elämässään. Tubettaja myös korosti vertaistuen merkitystä asioiden läpikäymiseksi. Hyvän ruoan jälkeen keskustelimme vertaistukikeskusteluja kysymyspaperien pohjalta. Tarinoita oli monenlaisia, mutta lopulta hyvin samanlaisia. Illalla menimme leirinuotiolle ja paistoime siellä makkaraa, jonka jälkeen menimme saunomaan. Loppuillasta katsoimme putousta ja herkuttelimme.

Lähtöpäivänä aamupalan jälkeen ulkoilimme ihanan aurinkoisessa pakkassäässä ja menimme pelaamaan jääfudista nuorten toiveesta!

Tekstin kirjoittanut: leiriläiset
20180303_102517
lumienkelit


Talvirieha 1, 2-4.2.2018 Haapavedellä


Sinut talvirieha 1 leirille osallistui 5 nuorta ja 2 ohjaajaa. Leirillä oli sijoitettuja nuoria. Leirillä oli mukana ensimmäistä kertaa Sinujen toimintaan osallistuneita nuoria. Leirin alettua Hammasniemen leirikeskukseen saapui nauravia ja iloisia nuoria. Ensimmäisenä iltana ohjelmassa oli tutustumista ja lautapelien pelaamista.  


Seuraavana päivänä oli ohjelmassa oman elämän aikajanan tekeminen, jonne jokainen sai laittaa omia tärkeitä hetkiä elämän varrelta. Teimme myös ihanan lumikenkäilyretken kauniiseen Korkatinvuoren ympäristöön. Korkattivuorella oli hienot maisemat auringon paistaessa. Retkellä myös paistoimme makkaraa nuotiolla ja joimme lämmintä kaakaota, sekä nappasimme myös monia hienoja luontokuvia. Ulkoilun jälkeen pääsimme lämpimään saunaan.  

Illan tulessa kävimme läpi oman elämän aikajanat, sekä meillä oli myös vertaistukihetki, jossa keskustelimme aikajanojen pohjalta.  Valitsimme myös hienot emoji kortit millä kuvailimme Sinujen ja Perhehoitoliiton nuorisotyön järjestämää toimintaa. Palaute emojien pohjalta oli positiivista ja hauskaa. Meillä oli myös illasta herkutteluhetki Putouksen parissa. 


Lähtöpäivänä herätessämme lähdimme ”virkeänä” kohti aamupalaa, jonka jälkeen pienessä 15 asteen pakkasessa ulkoilimme ja pelasimme ikuisuuspolttopalloa ja tavallista polttopalloa. Ulkoilun jälkeen siivosimme leiripaikan ja pakkasimme tavarat lähtövalmiiksi. Kirjoitimme myös tämän leirijutun Perhehoitolehteen koko leiriporukan voimin ja söimme, sekä lähdimme kohti kotimatkaa.  

Leiri oli kaikkien mielestä aivan mahtava ja todella hauska! :D  

 

Kirjoittanut leirin nuoret 

IMG_5604
KorkattivuoriPikkujoululeiri 24.-26.11.2017 Laukaa 

 

Sinut pikkujoululeirille osallistui marraskuun lopussa 13 leiriläistä ja 4 ohjaajaa. Pikkujoululeirillä oli sijoitettuja nuoria sekä biologisia nuoria. Leirille osallistui myös, nuoria jotka olivat ensimmäistä kertaa sinujen leirillä. Leirin alettua Papinniemen leirikeskukselle saapui iloisia ja innokkaita nuoria. Illalla meillä oli ohjelmassa erilaisia leikkejä mm. nimileikkejä sekä ryhmäytymisleikkejä. Samana iltana kuuntelimme rauhallista joulumusiikkia sekä joimme glögiä.  


Lauantaiaamuna herättyämme alkoi aamu aamupalan merkeissä. Syömisen jälkeen lähdimme Peurunkaan. Kävimme Peurungan kylpylässä. Ennen kylpylää tai kuntosalia kävimme keilaamassa ja siellä porukka tuntui olevan aivan fiiliksissä ja onnistumisia tuli :D . Kävimme reissun lopuksi myös syömässä Bistro nemo ravintolassa. Iltapäivästä teimme hienoja heijastimia ja illasta leikimme pimeä piilosta. Nuoret valmistelivat hienon iltaohjelman oman ryhmänsä kanssa. Iltaohjelmassa oli esimerkiksi levyraati, tietovisailua sekä rikkinäistä puhelinta piirtämällä.  

 

Sunnuntaina aamupalan jälkeen kävimme pienellä ulkoilu retkellä katselemassa hienoja lumisia maisemia ja sen jälkeen pelattiin ulkona polttopalloa. Ulkoilun jälkeen pääsimmekin jo kirjoittamaan positiivisuuslappusia. Näiden jälkeen koittikin jo hyvän ruoan syönti ja kotiinlähtö. Leirinloputtua nuoret kiittelivät leiristä.  

 

Tekstin kirjoittaneet leiriläiset: Joel Sällälä ja Teemu Sillsten

IMG_5478
Itsetehdyt heijastimetSinujen kesäleiri Tampereen Kangasalalla


Sinujen kesäleirille heinäkuun lopussa osallistui 15 nuorta ja neljä ohjaajaa. Leirillä oli sijoitettuja nuoria, sekä myös biologisia nuoria ja ensimmäistä kertaa myös adoptoitu nuori. Leirin alkaessa Kangasalan Ilkon leirikeskukselle saapui mietteliäitä, mutta innokkaita nuoria. Illalla oli perinteisiä tutustumisleikkejä.


Seuraavana päivänä oli ohjelmassa esimerkiksi kävely retki metsässä, savolaista pesäpalloa ja koppipalloa, sekä iltapäivällä menimme Särkänniemeen, jossa huvittelimme erilaisissa laitteissa, muun muassa hypen ja tornadon vauhdikkaassa kyydissä ja myös hiljaisempien laitteiden kyydissä, kuten esimerkiksi keinukarusellin. Herkuttelimme myös hyvällä ruoalla ja herkuilla Särkänniemessä.


-Särkänniemessä oli todella hauskaa viettää aikaa kavereiden kanssa ja huvitella sekä kierrellä muuten vaan siellä komentoivat muutamat nuoret leiriltä


 Särkänniemestä tultuamme illalla Leikimme hauskaa pantomiimi leikkiä, sekä rikkinäistä puhelinta piirtämällä. Viimeinen kokonainen leiripäivä alkoi savolaisen metsäpesiksen merkeissä, jossa piti kerätä juoksuja hyppimällä hyppynarua. Iltapäivästä kävimme vertaistuki keskusteluhetken, jossa keskustelimme nuorten omista tarinoista. Viimeinen leiri ilta menikin saunoessa ja nuorten keksimien ohjelmanumeroiden parissa.  Leirin loppuessa nuoret kiittivät leiristä ja osa sanoi, että leiri olisi jopa voinut olla pidempi.

 

Tekstin kirjoittanut leiriläinen Joel Sällälä


kangasala


Sinut Armeijassa!

Käsky ”Asento!” lienee tullut tutuksi kaikille 27.-29.9.2013 Kauhavan lentosotakoululla järjestetylle Sinut Armeijassa-leirillä mukana olleille. Armeija leirillä ei kuria karsastettu niin kuin armeijassa ole muutoinkaan tapana. Punnerruksia sateli toisille kielenkäytöstä ja ohjeiden noudattamattomuudesta. Toiset meistä jättivät järjellä punnertamisen vähemmälle tottelemalla kertakäskystä. Illalla saimme varusvarastolta päällemme puolustusvoimien yhtenäiset asusteet, kokonaan maastokuvioiset luonnollisesti. Yön pimeinä hetkinä saimme luoda turvallisuutta toisillemme toimiessamme kipinävartioijina, pitäen samalla huolen siitä ettei kamiinan tuli sammu. Aamun sulkeisista asti kuuntelimme yksinkertaisia käskyjä kuten: ”Käännös oikealle!” ja ” Taakse poistu!”. Pääsimme kokeilemaan ampumataitojamme ilmakivääreillä, sekä kokeilemaan vartiomiehen tehtävässä toimimista rakennuksen tarkastusta suorittaen. Lauantaipäivän makein kohta oli sotilaskodille päästessämme herkuttelemaan pullalla ja kaakaolla. Leirillä opimme myös sotilaan tärkeitä taitoja retkikeittimellä toimittaessa ja ensiapua annettaessa. Leirin lopuksi me leiriläiset saimme kiitosta yllättävästä kehityksestä käskyjen ja komennusten tottelemisessa sekä muodossa marssimisesta. Me puolestaan saimme antaa suuren kiitoksen Kauhavan lentosotakoulun väelle vastaanotostamme ja leiriohjelman kaikenkattavuudesta. Juna matkalla vielä jutellessamme muutaman leiriläisen kanssa toiminnasta päällimmäinen ajatus olikin ”Seuraavalle leirille on päästävä!”

                                                                                                            Heikki Mustonen 

lehti 4

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje